Chcem predať Chcem kúpiť

Kúpa prvej nehnuteľnosti je veľkým krokom. Pri množstve faktorov, ktoré treba zvážiť, je dôležité venovať čas zhodnoteniu svojich potrieb a urobiť uvážené rozhodnutie. V tomto článku sa budeme venovať hlavným faktorom, ktoré je potrebné posúdiť pri kúpe vášho prvého domu či bytu, vrátane rozpočtu, lokality, typu nehnuteľnosti a plánov do budúcna.

Rozpočet

Prvým a najdôležitejším faktorom, ktorý treba zvážiť je váš rozpočet. Je potrebné si určiť, aké sú vaše finančné hranice a na aký typ hypotéky sa môžete kvalifikovať. Taktiež je dôležité zohľadniť ďalšie náklady spojené s vlastníctvom domu, ako sú energie, bežná údržba, poistenie, či rôzne iné výdavky, aby ste si mohli pohodlne dovoliť svoj nový domov. 

Lokalita

Ďalším kľúčovým faktorom, je lokalita. Je pre vás dôležitá občianska vybavenosť, jednoduchá dostupnosť alebo krátka vzdialenosť od svojho pracoviska či rodiny? Hľadáte pokojnú prímestskú štvrť, alebo skôr mestské prostredie? Zvážte svoj životný štýl a vyberte si lokalitu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Typ nehnuteľnosti

Pri rozhodovaní o kúpe bude hrať významnú úlohu aj typ bývania, ktorý si vyberiete. Chcete rodinný dom alebo byt s predzáhradkou ? Zvážte veľkosť a orientáciu nehnuteľnosti, ako aj vlastnosti použitých materiálov, ktoré sú pre vás najdôležitejšie.

Plány do budúcnosti

Nakoniec je pri kúpe prvého domu dôležité zvážiť aj vaše plány do budúcnosti. Plánujete si v blízkej budúcnosti založiť rodinu alebo ju rozšíriť? Budete o niekoľko rokov potrebovať väčší dom? Plánujete kúpu nehnuteľnosti na investičné účely? Zvážte svoje dlhodobé plány a uistite sa, že nehnuteľnosť, ktorú si vyberiete, dokáže vyhovieť aj vašim budúcim potrebám.

Úloha realitného agenta

Realitný agent môže byť cenným zdrojom informácií pri kúpe vášho prvého domu. Môže vám pomôcť zorientovať sa v procese kúpy, od nájdenia vhodného domu až po vyjednávanie o kúpnej cene. Môže vám tiež poskytnúť cenné informácie o miestnom trhu a pomôcť nájsť najlepšie možnosti financovania. 

Proces kúpy domu

Proces kúpy domu môže byť zložitý a časovo náročný, ale so správnym vedením ho ľahko zvládnete. Tento proces zvyčajne zahŕňa nájdenie vhodnej nehnuteľnosti, predloženie ponuky, obhliadku a uzavretie obchodu. Realitný maklér vám pomôže zorientovať sa v každom kroku procesu a zabezpečí, aby všetko prebehlo správne a efektívne.

Tipy na prijatie najlepšieho rozhodnutia

Na záver uvádzame niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu urobiť najlepšie rozhodnutie pri kúpe vášho prvého domu:

Získajte predbežné schválenie hypotéky: To vám poskytne lepšiu predstavu o tom, koľko si môžete dovoliť minúť na dom, a pomôže vám to rýchlo sa pohnúť, keď nájdete ten správny dom.

Urobte si prieskum: Preskúmajte miestny trh s nehnuteľnosťami, ceny domov a trendy v oblasti bývania, aby ste sa uistili, že si vyberiete ten správny domov..

Zvážte svoje plány do budúcnosti: Uistite sa, že dom, ktorý si vyberiete, môže vyhovovať vašim budúcim potrebám, či si už plánujete v blízkej budúcnosti založiť rodinu alebo ju rozšíriť.

Spolupracujte s dôveryhodným realitným agentom: Realitný maklér vám dokáže celý priebeh zjednodušiť a objasniť, čím predídete prípadným stratám spôsobeným nevedomosťou. Dokáže vám tiež poskytnúť množstvo cenných informácií, tipov a rád.

Záver: Kúpa vášho prvého domu je veľkým krokom a vyžaduje si dôkladné zváženie niekoľkých dôležitých faktorov vrátane rozpočtu, lokality, typu domu a plánov do budúcnosti. So správnym poradenstvom a prípravou môže byť vaša cesta k vysnívanému domu jednoduchšia. 

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.