Chcem predať Chcem kúpiť

Stavať alebo kupovať?

S rastúcou infláciou na Slovensku rastú ruka v ruke aj ceny nehnuteľností a stavebných materiálov. Zmeny na trhu sme mohli pocítiť už aj počas pandémie Covid-19. Avšak za ešte väčší nedostatok stavebných surovín a aj vyššie ceny energií, teraz môže vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Na realitnom trhu preto medzi ľuďmi a našimi klientmi čoraz viac rezonuje otázka – „stavať alebo kupovať dom či byt?“

Keďže Ukrajina a Rusko sú významnými producentmi stavebných materiálov a surovín, k realitnej bubline sa pridáva aj neistota v stavebnom priemysle – ako dlho budú trvať výstavby a bude dostatok materiálov....

Odborníci z oblasti stavebného priemyslu už v minulom roku avizovali, že ak plánujete stavať, rozhodne netreba zbytočne vyčkávať. Nielen samotné ceny materiálov ale najmä cenové ponuky zo strany stavebných firiem a dodávateľov neustále narastajú z týždňa na týždeň. V niektorých prípadoch aj zo dňa na deň.

Predražená stavba domu

Aktuálne dáta zo Štatistického úradu SR nám zhoršujúcu sa situáciu len potvrdzujú. Ceny stavebných prác medziročne vzrástli o 17,2%, ceny materiálov spotrebovaných v stavebníctve o 30,1%. Už pri pohľade na tieto percentá je jasné, že stavba domu sa oproti minulým rokom predraží o desiatky percent. Túto skutočnosť potvrdzujeme aj my v Gravitase, kde sa okrem predaja nehnuteľností venujeme čiastočne aj ich výstavbe.

Pozreli sme sa teda na aktuálny vývoj cien stavebných materiálov. Momentálne najviac zaplatíte za výrobky z hliníka a ocele, kde sa ceny za tento materiál zvýšili až o viac ako 80% od januára tohto roka. Cena za betón sa od začiatku roka v priemere zdvihla o 2% a zdražela aj minerálna vlna na zatepľovanie, a to zhruba o 20%.

Byt vs. dom. Kde zaplatíte viac?

Vysoký nárast cien nehnuteľností, alebo ako to niektorí nazývajú –„realitná bublina“ na realitnom trhu už pár mesiacov trápi aj našich klientov. „Máme predávať byt teraz? Je vhodný čas na kúpu bytu, či domu teraz alebo máme vyčkávať?“ To sú otázky, s ktorými sa naši makléri stretávajú takmer dennodenne. Úplne stopercentne správna odpoveď neexistuje, no môžeme vám poradiť tak, ako aj našim klientom.

Vyčkávať sa neoplatí. Cena za výstavbu domu sa podľa dostupných dát na internete zvýšila o viac ako 30%, no a zdraželi aj rekonštrukcie domov, či samotné interiérové prvky. Napríklad už len obyčajné parkety stúpli na cene o tretinu. A k celkovej stúpajúcej cene sa pridáva aj predĺžená čakacia doba. Ak sa teda rozhodnete pre murovaný dom, počítajte s tým, že jeho výstavba sa vám môže predĺžiť o niekoľko mesiacov.

Zdražovanie stavebných materiálov v kombinácií s vysokým dopytom a nízkou ponukou na realitnom trhu, prispeli aj k enormnému zvyšovaniu cien za nehnuteľnosti na bývanie. Podľa ŠÚSR realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie počas 1. štvrťroka 2022 medziročne vzrástli o 14,2 %, čo predstavovalo nový rekord medziročného vzostupu. V 1.kvartáli 2022 je priemerná cena nehnuteľností na Slovensku za štvorcový meter 2510 eur, čo je o 23,3% viac ako v minulom roku.
Pre porovnanie - dnes je priemerná cena bytu za štvorcový meter 2761 eur a za dom 1873 eur. Pre zaujímavosť, v Nitrianskom kraji je stále priemerná cena za m2 najnižšia: aktuálne 1 300 eur za m2. Na prvý pohľad je jasné, že cenovo sa môže viac oplatiť výstavba domu, no netreba „slepo“ zabúdať na fakty, ktoré sme ohľadom výstavby spomínali vyššie.

 Ak teda chcete bývať čo najskôr, nečakajte. Všeobecne platí, že aj keby sme boli svedkami krátkodobej stagnácie cien nehnuteľností, alebo aj poklesu, tak z dlhodobého hľadiska ceny nehnuteľností stále rastú a preto nehnuteľnosti patria medzi dlhodobo najvýnosnejšie.

 

 

 

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.